kinderen sport
Vanwege mijn pensioen komt er geen nieuw individueel en teamaanbod meer op de site. Alleen nog 1 keer de cursus "Ervaren intern begeleider".

Voor advisering kunnen jullie nog wel telefonisch of via de mail contact met mij opnemen.
Groet, Harry Janssens

REFERENTIES

Stapsgewijs Onderwijs Sandra Muyres | Adjunt directeur
KC De Cascade, voorheen RKBS De Dijsselbloem

De rol van muziek bij de ontwikkeling van kinderen.

(en het trombone project van mr pBone)

Het thema voor de Onderwijspraktijk voor het nieuwe schooljaar is het weer centraal stellen van de kinderen. Taal en rekenen zijn natuurlijk heel belangrijk. Maar spelen is een beetje naar de achtergrond gedrongen. Spelen weer centraal stellen, daar willen wij een lans voor breken!
Onderdeel van dat spelen zou toch ook muziek maken moeten zijn. Het muziekonderwijs is helaas vaak verdwenen op de scholen (op de groep 8 musical) na. Of de groep moet het geluk hebben dat de leerkracht geïnteresseerd is in muziek. Maar muziek (maken) is heel belangrijk! Het draagt bij aan een goede sfeer, aan het verbeteren van de concentratie en het leren samenwerken. Kortom, muziek maken is belangrijk voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.
 
Door onze kleindochter Lieve hebben wij kennis gemaakt met een bijzonder muziekproject: de felgekleurde trombones van mr pBone. Dit project was één van de leuke buitenschoolse (op cultuureducatie gerichte) activiteiten die worden aangeboden aan de leerlingen van de Wilgenstam. Het project werd afgesloten met een optreden tijdens het internationale trombone festival in Rotterdam. En als trotse opa en oma waren wij daar natuurlijk bij!

In plaats van dat het muziekonderwijs steeds minder wordt, zou het gezien moeten worden als een onderdeel van het lesprogramma. Muziek is een verrijking van het brein! Erik Scherder, een hoogleraar van de Vrije Universiteit die colleges over het brein verzorgt voor de Universiteit van Nederland, heeft het daar in één van zijn colleges over gehad. Bij kinderen die actief een muziekinstrument bespelen gaan beide hersenhelften (die van de emotie en die van de motoriek/actie) beter met elkaar communiceren. Uit onderzoek is ook gebleken dat muziek maken een groot effect heeft op  kinderen met autisme. Door de muziek kunnen zij emotie en gedrag beter op elkaar afstemmen. Dat kan ook opgaan voor andere gedrag- en werkhoudingsproblemen. Maar voor alle kinderen is kennis maken met muziek belangrijk!
De video van Erik Scherder is te zien op http://www.cultuuropschool.nl/info/waarom-cultuureducatie/
   
Wij nodigen jullie uit eens te kijken op de site van mr pBone: http://www.mrpbone.nl/ voor meer informatie over dit bijzondere project en bekijk alle mogelijkheden.
Wij kunnen onderschrijven wat de kinderen tijdens het optreden zongen: die pBone is oké!


smaller weergeven